NOVA DONACIJA AMERIČKE VOJSKE Kardiohirurgija u Nišu dobila aparat vredan 100.000 evra

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri otvorio je danas novu genetsku laboratoriju na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu opremljenu aparatom “Real Time PCR”, ukupne vrednosti od oko 100.000 evra, koji je donacija Evropske komande vojske SAD.

Laboratorija će nositi naziv po Amerikancu Daglasu Merivederu Doldu, šefu Američke misije Crvenog krsta koji je boravio u Nišu tokom Prvog svetskog rata.

Direktor Kardiohirurgije dr Dragan Milić istakao je da se ovaj aparat najnovije generacije koristi za sva genetska ispitivanja i njime će se ubuduće moći da se dijagnostikuju urođeni poremećaji kod pacijenata, kao što je sklonost ka trombozama, ali i kompletna genetska tipizacija svih karcinoma.

– Aparat će značajno povećati i poboljšati dijagnostički kapacitete ne samo naše klinike već i celokupnog Kliničkog centra u Nišu. To je velika pomoć i mi ćemo zahvaljujući ovom aparatu moći da da ispitamo i operišemo nekoliko hiljada pacijenata. Želim da izrazim veliku zahvalnost pre svega američkoj vladi, američkom narodu naravno, a iznad svega američkoj vojsci jer sve donacije koje dobija naš grad, naša klinika su donacije koje odvaja američka vojska – istakao je dr Milić.

On je podsetio da je američka vojska juna prošle godine donirala opremu vrednu preko 400.000 evra niškoj Kardiohirurgiji, koja je bila neophodna za operacione sale.

– Od tada do danas, tom opremom operisano je 1.100 ljudi. Rezultati naše klinike su već dobro znani, nije reklama, ali je red je da se pohvalimo, da je stopa smrtnosti 2,2 odsto, a ukupna stopa smtnosti na klinici je 1,97 odsto. Svakako je za to najzaslužnije osoblje, ali mi te rezultatne ne bi smo imali da nismo imali ovako veliku pomoć naših američkih prijatelja – istakao je dr Milić.

On je dodao da naša javnost treba da zna da je američka vojska našem gradu već odobrila projekat rekonstrukcije specijalne bolnice Toponica i jednog instituta koji su vredni više stotina hiljada dolara.

– U najavi je sa našim prijateljima iz Evropske komande američke vojske da dobijemo opremu za laboratoriju na Medicinskom fakultetu, o čemu će se pričati za nekoliko meseci, jer je to nešto što je fantastično, treba da se dobije aparat koji će služiti za ispitivanje prenatalne dijagnostike kod dece i žena i u toku je projekat odobrenja digitalne angio sale za našu kliniku. Kada se sve to završi u narednoj godini, ili za dve godine, mi ćemo imati kapacitet da sa ovom američkom donacijom tretiramo godišnje 10.000 ljudi. Ako to nije pomoć, ako to nije prijateljstvo, ja ne znam šta je – naglasio je dr Milić i još jednom izarazio veliku zahvalnost za donacije.

I predsednik UO KC Niš Milan Petrović zahvalio se američkom ambasadoru što je izabrao Niš za prvu posetu od stupanja na dužnost.

– Mi u Nišu imamo jedan od najmodernijih KC u Srbiji koji je izgrađen sredstvima Vlade Srbije i Mnistarstva zdravlja, a naravno imamo veliku i pomoć naših prijatelja u donacijama koji nam pomažu da KC i naše klinike osvaremenimo i da budu prestižniji u odnosu na druge Kliničke centre – rekao je Petrović.

Godfri je rekao da iako je u Srbiji tek nekoliko nedelja, ukazana mu je topla dobrodošlica.

– SAD su ponosne što slave pet godina partnerstva i prijateljstva sa dr Milićem i Kardiovaskularnim centrom u Nišu. Vi obavljate neverovatan posao pružajući celoj južnoj Srbiji medicinske usluge od vitalnog značaja. Ljudi ovde žive duže i zdravije zbog vas. Ponosan sam što mogu zajedno sa svojim kolegama iz vojske pomognem da se podignu kapaciteti i sposobnosti ove izuzno profesionalne i moderne ustanove – rekao je Godfri.

Izvor (blic.rs)