Srpski i američki padobranci zajedno vežbaju

Na vojnom aerodromu Batajnica počele su pripreme za zajedničke skokove američkih i srpskih padobranaca, a u Beograd su iz baze Ramštajn u Nemačkoj stigle i posebne letelice. Za skakačke dane na aerodromima “Kovin” i “Lisičji jarak” predviđeni su sreda i petak, i to ukoliko vremenske prilike to dozvole.

Najpre im je na batajničkom aerodromu priređen doček uz so i pogaču. Dan kasnije su američki padobranci počeli “zemaljsku pripremu” sa kolegama iz Srbije, upoznajući ih sa opremom i letelicama iz kojih se skače.

Oko 250 američkih i srpskih padobranaca skokove će izvesti iz dve letelice C-130 Herkules. Njihova vrata je za javnost otvorio pilot Džared Soransen.

“Kao što ste videli, kabina je u staklu i sve je digitalizovano. Ovo su noviji modeli C-130 u odnosu na one koje još uvek koristimo. Mogu da povezu maksimalno 92 padobranca, ali ćemo u predviđena dva skakačka dana prevoziti 60 padobranaca po letelici”, kaže major Džared Sorensen, pilot Herkulesa.

Sa padobrancima oružanih snaga SAD-a skakaće i jedna žena iz redova srpske vojske.

“Ja sam prvenstveno ovde kao instruktor padobranstva u mojoj jedinici i kao i za sve padobrance tako i za nas instruktore, ovo je jedno novo iskustvo, da se upoznamo sa njihovom avijacijom, sa njihovim padobranima”, rekla je instruktor padobranstva zastavnik Radmila Đurić.

Tačnije sa američkim padobranom MC-6 delimično upravljive kupole koji, prema rečima kapetana Bojana Kovačevića, koriste mnoge vojske, a za srpske padobrance je novina.

“Svako novo iskustvo, to je kao blago, vrednost koja utiče na osposobljenost padobranaca. Sve što više skačemo sa različitih padobrana, iz različitih letelica, imamo samo veću vrednost i veća znanja koja nam koriste za poboljšanje operativne sposobnosti vojske i specijalne brigade u celini”, navodi kapetan Bojan Kovačević iz specijalna brigada Vojske Srbije.

Visina sa koje će, uz američke, skakati pripadnici 63. padobranskog, protivterorističkog i 72. izviđačko-diverzantskog bataljona za sada je nepoznanica.

Izvor (N1)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *