Poseta američkog generala Breedlove-a sa grupom od dvadesetjednog generala iz programa CAPSTONE gradu Nišu

03. Avgust 2017.

Donacija SAD 19 vozila Hamvi za Vojsku Srbije

01. Jun 2017.

Donacija SAD, 19 vozila Hamvi za Vojsku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na donaciji 19 vojnih vozila Hamvi, ukupne vrednosti oko 3,8 miliona dolara i ocenio da se radi o vozilima sa izuzetnim performansama koja će unaprediti mogućnosti Vojske Srbije.

Na svečanosti primopredaje vozila u kasarni u Pančevu, Vučić je rekao da Vojska Srbije sada ima 40 vozila tog tipa, koja se mogu koristiti i za borbene i za neborbene zadatke, a da ih Srbija dodatno oprema raznim vrstama naoružanja i oklopne zaštite.

Prema njegovim rečima, trenutno se u kasarni u Zaječaru nalazi 14 Hamvija, tri su u Tehničko-remontnom zavodu, dok se četiri koriste u mirovnim operacijama, pa je tako donacija od novih 19 vozila itekako dobrodošla.

On je, takođe, zahvalio na pomoći Nacionalne garde Ohaja u obnavljanju objekata i izrazio nadu da će biti nastavljeno sa tom praksom.

Odgovarajući na pitanje da li će i kada stići lovački avioni Mig-29 iz Rusiji, čija donacija je najavljena još u decembru 2016. godine, Vučić je rekao da se nada da će doći uskoro.

“Nadam se i očekujem da to bude završeno u naredna dva meseca, kako sam o tome obavešten… Time ćemo rešiti probleme sa našim Ratnim vazduhoplovstvom, gde imamo najviše problema”, rekao je Vučić.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što je Vučić svoj prvi radni dan kao predsednik odlučio da prisustvuje toj donaciji i ocenio da taj poklon odražava široko vojno partnerstvo koje Srbija i SAD imaju.

“Ostajemo najaktivniji i najveći investitori u Vojsku Srbije, čime pokazujemo interes za regionalnu stabilnost i kolektivno udruživanje na očuvanju mira. Nadam se da ćemo jednog dana u istoj misiji videti zajedno naše i vaše Hamvije”, rekao je Skot i podsetio da je Amerika u poslednjih 10 godina pomogla održavanje više od 30 multinacionalnih vojnih vežbi i da se planira i zajednička medicinska misija u Angoli.

Skat je rekao da Srbija nije mogla da obezbedi ni bolju niti jeftiniju opremu, jer su vozila poklon i nisu koštala ništa.

SAD je, takođe, obezbedila i obuku, rezervne delove i dve godine besplatnog servisa.

Izvor (N1)

Zajednička vežba pripadnika srpske i američke vojske

25. April 2017.

Bujanovac

Zajednička vežba pripadnika srpske i američke vojske

Na poligonu „Borovac“ i strelištu ,,Vrtogoš” deo pripadnika 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske i 15. inžinjerijskog bataljona Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, prikazali su danas znanja stečena tokom zajedničke obuke koja se izvodi u periodu od 7 do 28. aprila u okolini baze „Jug“.

U okviru vežbe, u kojoj učestvuje 29 pripadnika Vojske Srbije i 19 pripadnika Evropske komande oružanih snaga SAD , prikazano je inženjerijsko-geodetsko izviđanje deonice puta, a na osnovu dobijenih podataka i izrađene projektne dokumentacije, nastavljeno sa rekonstrukcijom puta.

U toku vežbe izrađena je i jednozidna jednospratna konstrukcija mosta „Bejli“ dužine 4 polja, koja je „lansirana“ preko suve prepreke, i prikazano postavljanje mosnog bloka teškog mehanizovanog mosta preko vodene prepreke na poligonu.

Prikazan je i način izrade dela grudobrana na baznom kampu od žičanih kaveza („Hesko“ barijera) punjenih zemljanim i kamenim materijalom.

” Obuka je veoma uspešno realizovana. Naši vojnici zajedno sa pripadnicima 15. inžinjerijskog bataljona Evropske Komande oružanih snaga SAD, dali su svoj maksimum i obučili se za realizaciju svih planiranih sadržaja obuke”, rekao je načelnik Uprave za operativne poslove brigadni general Duško Žarković.

Iz Oružanih snaga SAD prikazu su prisustvovali pukovnik Daglas Faherti iz Ambasade SAD u Beogradu i potpukovnik Džefri Hol komandant 15. inžinjerijskog bataljona Evropske Komande oružanih snaga SAD.

Potpukovnik Hol je istakao da se obuka i vežba odvijaju na dva nivoa – jednom koji je podrazumeva obuku u korišćenju inžinjerijske opreme i sredstava, dok drugi podrazumeva unapređenje saradnje između vojnika dveju vojski.

Cilj ove zajedničke obuke, pored osnovnog unapređenja ključnih sposobnosti i sticanja iskustva u radu u međunarodnom okruženju, jeste i doobuka pripadnika 31. inžinjerijskog bataljona na inžinjerijskim sredstvima Evropske Komande oružanih snaga SAD, koji trebaju da budu predmet donacije američke strane. Donacija bi trebala da bude uručena do kraja 2017. godine, a sastoji se od 5 inžinjerijskih mašina i 2 motorna vozila samoistovarivača.

U maju ove godine planiran je nastavak zajedničke obuke koji će biti realizovan u Saveznoj Republici Nemačkoj gde je stacioniran inžinjerski bataljon iz sastava Evropske Komande oružanih snaga SAD.

Izvor (JUGPRESS)

Američka Vojska donirala 300 hiljada dolara KC Niš

13. Mart 2017.

Američka Vojska donirala 300 hiljada dolara KC Niš

Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju u Nišu dobila je izuzetno vrednu donaciju američke vojske i američke vlade – trista hiljada dolara za kupovinu najsavremenije opreme.

Do juna meseca ova niška kinika će, prva u Srbiji, dobiti mašinu za ekstra korporativni krvotok, to su veštačka pluća za kardio hirurške operacije, najavio je za RTV Belle amie direktor klinike doktor Dragan Milić.

Izvor (Južna Srbija Info)

Donacija – Od američke vojske za VMA 80.000 dolara

01. Decembar 2016.

DONACIJA Od američke vojske za VMA 80.000 dolara

Ministarstvo odbrane SAD doniralo je danas Vojnomedicinskoj akademiji opremu za suzbijanje HIV infekcije i side u vrednosti od oko 80.000 dolara.

Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić.

Donacija se sastoji od moderne opreme za laboratorijsko testiranje krvi, tkiva i organa, kao i edukativnih letaka, postera, laptopova, projekata i opreme za ličnu zaštitu.

Ovaj poklon je deo programa za prevenciju HIV-a Ministarstva odbrane SAD u okviru koje vlada SAD saradjuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala njihovu svest o HIV-u i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje.

Prof. Vesna Šuljagić sa VMA rekla je da saradnja sa Ministarstvom odbrane SAD traje duže od deset godina i da donacije pomažu da se bolje dijagnostikuje HIV, ali i druge infekcije koje se prenose putem krvi.

“Ove godine dobili smo mogućnost da još bolje radimo na dijagnostici, na ranom otkrivanju HIV-a i polno prenosivih infekcija. Da radimo na prevenciji ne samo vojnika već i zdravstvenih radnika koji su poslednjih godina angažovani u mirovnim operacijama u Africi gde su ove bolesti dominantne”, rekla je Šuljagić.

U proteklih desetak godina SAD je donirala Vojnomedicinskoj akademiji skoro milion američkih dolara, a najveći deo tih sredstava je utrošen za nabavku savremene laboratorijske opreme, dijagnostičke testove za HIV i druge polno prenosive bolesti.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je HIV globalna pretnja, posebno pripadnicima vojske, i da niko nije imun na posledice te infekcije.

On je podsetio da je SAD do sada izdvojila 52 milijarde dolara pomoći u 65 država širom sveta i da je, zahvaljujući lečenju koje su finansirale SAD, oko 700.000 dece od zaraženih roditelja rodjeno bez HIV-a.

“Zajedničkim delovanjem možemo promeniti svet i tako zauvek prestati da se brinemo da li će naši unuci biti zaraženi HIV-om”, rekao je Skat.

On je ukazao da je Srbija jedna od 80 zemalja sa kojima vojska SAD saradjuje u nameri da zaustavi širenje HIV i side.

Izvor (alo.rs)

Rok koncert srpskih i američkih vojnika na nišavskom keju

08. Jul 2016.

Copyright © 2014-2024 KLUB SRPSKO - AMERIČKOG PRIJATELJSTVA I SARADNJE - Sva prava su zadržana.